30 juli 2010

Inception och recension

Som de flesta vet så är jag ett stort fan av filmindustrin. Jag har sett de filmer som måste ses och lite till.
Ikväll var jag och min älskade sambo iväg och kollade på Leonardo Di caprios nya film. Inception. Mina förväntningar var verkligen inte höga, då jag rent generellt inte gillar honom som skådespelare, men dom är alltid ok.
Dock så blev denna upplevelse något utöver det vanliga. Christopher Nolan är känd för att göra filmer som får en att fundera, om inte annat otroligt spännande filmer. Detta är inget undantag vill jag lova.
Det börjar som vilken film som helst. Men sen börjar problemen och man måste faktiskt tänka för att förstå, vilket är väldigt sällsynt annars. Om Ni inte vill veta mycket om handlingen, sluta läs NU.

Det börjar med att man får lära känna mr. Dobb. Det första som händer är att han spolas upp på en strand och träffar en gammal gubbe 1 minut senare. Sedan märker man att han får en backflash, och det är då filmen verkligen börjar.
Hans jobb går ut på att bryta sig in i folks drömmar, för att få reda på deras mörkaste hemligheter. Han får ett uppdrag, som hela filmen går ut på, och han måste nu böja alla regler som han har satt upp för sig själv.

Det finns 2 nivåer i en dröm. Den "vanliga" drömmen, och sedan drömmen i en dröm. Det han måste utföra i detta uppdrag är en dröm i drömmen som är i drömmen. Ni förstår att man måste tänka på vart dom är. Det är detta som man inte får bryta, då det krävs att man är djupt nedsövd för att det ska lyckas.
Vanligtvis för att ta sig ut en dröm så ska man dö. Ja, ni läste rätt. Det vet man ju själv, om man drömmer att man dör, så vaknar man. Samma sak om man faller, då vaknar man också. (med andra ord, det som gäller i verkligheten gäller även i filmernas värld).
Problemet med detta, är att när det bryter sig in i någons dröm, så kommer det ju bli problem. Problemet är projicering. Det betyder att jag kan drömma fram personer som kan skjuta ner andra folk, vända världen upp och ner o.s.v. Om man t.ex har en militär bakgrund kan ni tänka er vilka problem detta ställer till för mr. Dobb a.k.a Leonardo Di Caprio. Så, om ni hade tänkt att bryta er in i någons dröm, gå efter denna shopping lista: En karl som är attraktiv och som har issues sedan tidigare (allt för att göra en plot)En kemist (gärna indier så vi kan förstärka normerna) En arkitekt (gärna kvinna då vi har så livliga fantasier och det blir mycket roligare) En chines (vadå? Klart man måste ha en kines, vem ska annars kicka ass?) Geni (alla filmer måste ha minst en geni kille/tjej)och slutligen, en "Biffig" kille (han måste klå upp de extra jobbiga projiceringarna)
Om Ni vill läsa mer om filmen så finns det en bra länk här

Det som är lite kul är att Cillian Murphy är med i denna film, och honom känner vi ju bäst från Batman filmerna. Ellen Page är också med som en av huvudkaraktärerna, och hon gör ett så fruktansvärt bra jobb. Joseph Gordon Lewitt är lite av min favorit, känd från humorprogrammet "tredje planeten från solen". Han har en ganska skojfrisk under delar av filmen, men visar att han är riktigt grym på att spela allvarliga karaktärer också.
Andra skådespelare är Tom Hardy och Ken Watanabe som gör ett riktigt bra jobb med att bära upp filmen och autenticiteten.